Stad College

Wiskunde toernooi Trinitas Gymnasium

Vrijdag 24 september namen 10 leerlingen uit de 5e en 6e klas van Trinitas Gymnasium deel aan het landelijke wiskunde toernooi. Vorig jaar ging het toernooi niet door en ook dit jaar moesten de deelnemers op school blijven en konden ze niet afreizen naar Nijmegen. Toch werd het een gezellige dag waarin tijdens de estafette en Sum of us de hersens flink kraakten.

Het wiskunde toernooi is jaarlijks een landelijk evenement dat georganiseerd wordt door de Radboud Universiteit in Nijmegen. Teams van 100 middelbare scholieren nemen het tegen elkaar op in verschillende onderdelen om te bepalen welke teams de beste wiskundigen van Nederland zijn. Tijdens de estafette moeten de teams zoveel mogelijk opgaven in een uur goed maken. Zo kregen de teams de vraag hoeveel mensen er passen op een voetbalveld van 105 bij 68 meter als iedereen minstens anderhalve meter afstand houdt.

Na een break met lunch gingen de teams de strijd aan tijdens het onderdeel Sum of Us. Tijdens dit onderdeel wordt aan de hand van een maatschappelijk thema waarvoor wiskunde wordt toegepast voor de oplossing. Dit jaar was het thema aanbevelingssystemen of waarom je smart-tv vaak beter weet welke film je wil zien dan jijzelf… Voor deze opdrachten kunnen de leerlingen zich met door de universiteit verstrekt materiaal eerder voorbereiden.

De leerlingen hebben een leuke dag gehad en bij de uitslag bleek dat één team als negende is geëindigd. Zij zullen binnenkort het boek  “Grensverleggende getallen” door Yannick Fritschy ontvangen.

Nieuws