Stad College

Voortgezet onderwijs ABC

Aanmeldingsformulier
Als je voor een middelbare school hebt gekozen, moet je je ook nog opgeven bij die school. Dat kan met een aanmeldingsformulier. Aanmeldingsformulieren voor 1e jaars leerlingen zijn op de volgende wijze te verkrijgen:
• aanvragen per e-mail
• aanvragen per telefoon, 036 – 845 24 00
• ophalen bij de receptie van de betreffende school of
• downloaden en printen via onze website: aanmeldformulier Trinitas Gymnasium 2022-2023
• op de Informatieavond of Open Dag

Agenda
Bij de middelbare school hoort ook een agenda. In je agenda schrijf je je huiswerk op, je cijfers, maar het is natuurlijk ook leuk om je vriendjes en vriendinnetjes er in te laten schrijven. Je huiswerk schrijf je trouwens niet op de dag dat je het krijgt, maar op de dag dat je het af moet hebben.

Atheneum
Je hebt twee soorten voorbereidend wetenschappelijk onderwijs: atheneum en gymnasium. Op het gymnasium kun je de vakken Grieks en Latijn volgen, op het atheneum niet.

Aula
In de brugklas eet je niet meer thuis, maar op school! Meestal doe je dit in de aula, samen met alle andere scholieren.

Bel
Op de basisschool ben je gewend dat je naar huis mag als de bel gaat. Op de middelbare school betekent de bel dat het tijd is voor de volgende les. Als de bel gaat, pak je dus wel vaak je spullen: niet om naar huis te gaan, maar naar de volgende les!

Blokuur
Je volgt twee dezelfde lessen achter elkaar. Bijvoorbeeld twee uur wiskunde.

Cijfers
Als je op de middelbare school een toets of een overhoring maakt, krijg je daar een cijfer tussen de nul en de tien voor. Het ene cijfer telt zwaarder dan het andere. Alle cijfers die je haalt, tellen uiteindelijk altijd mee voor je rapport. Ook taakgerichtheid, zelfstandig werken en omgangsvormen worden beoordeeld met een onvoldoende, matig of voldoende.

Conciërge
Tsja, wat doet een conciërge eigenlijk niet? Van banden plakken tot kapotte kluisjes repareren, hij kan het allemaal! Maar hij houdt ook in de gaten wie er allemaal te laat komen en wat er gaande is binnen de school.

Conrector
Een conrector zit in de directie van de middelbare school. Als je er vaak uit wordt gestuurd, moet je je bij de conrector melden. Die zie je dus liever niet te vaak.

Decaan
Wat wil je later worden en welke studie wil je na de middelbare school gaan doen? De decaan helpt je antwoord te geven op deze vragen.

Eindexamen
Je sluit je middelbare school af met je eindexamen. Je eindexamen is per vak een grote toets over alles wat je geleerd hebt tijdens je middelbare school. Als je slaagt voor je examen, dan krijg je een diploma. Hiermee kun je verder gaan leren of gaan werken afhankelijk van je vooropleiding.

Faalangst  
Heb je het ook wel eens meegemaakt: je hebt heel hard voor een overhoring geleerd en op het moment dat je hem krijgt, ben je ineens alles vergeten. Sommige kinderen zien zo tegen een overhoring op dat ze hier altijd last van hebben. Dit heet faalangst. Denk je dat jij last hebt van faalangst? Vertel het dan aan je mentor. Jullie kunnen dan samen nadenken over oplossingen als je een toets moet maken.

Fiets
Bij uitstek het beste vervoersmiddel om je van huis naar school voort te bewegen. Vervelend als het regent, heerlijk als de zon schijnt.

Geodriehoek
Als je naar de middelbare school gaat, moet je er een aanschaffen. Het is een driehoekige liniaal en je gebruikt hem speciaal voor wiskunde.

Groot
De school, de kinderen, de boeken… alles lijkt wel groter op de middelbare school. Maar voor je het weet, ben je eraan gewend. Bij ons heeft iedere verdieping een naam. Bèta is bijvoorbeeld de eerste verdieping. Dus zit je in lokaal B.02, dan zit je op bèta (1e verdieping) in het tweede lokaal.

Gymnasium
Op het vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) heb je twee richtingen: gymnasium en atheneum. Het verschil is, dat je op het gymnasium ook lessen Grieks en Latijn volgt. Zowel het gymnasium als het atheneum duren zes jaar. Gymnasium onderwijs volg je op Trinitas Gymnasium, en atheneum volg je op Park Lyceum.

Kaften
Elke dag draag je een stapel boeken mee in je schooltas. Om deze boeken netjes te houden, doe je daar kaftpapier omheen. Dat is speciaal papier om je boeken te beschermen tegen scheuren of ezelsoren. In de winkel heb je heel veel soorten kaftpapier, dus zoek een leuk printje uit!

Klassenboek
Een klas heeft vaak een klassenboek. Hierin staat informatie over jouw klas. Bijvoorbeeld: wanneer heb je welke les, wat is het huiswerk voor wiskunde en wie waren er vandaag niet op school?

Kluisje
Als je op school bent, hangt jouw jas nu nog gewoon aan de kapstok. Op de middelbare school kun je vaak een kluisje huren. Dat is niet alleen handig om je jas veilig in op te bergen, maar ook als je een zware tas hebt. Kijk op je rooster welke vakken je voor de pauze hebt. Je kunt de boeken van na de pauze dan in je kluisje stoppen. Je tas voelt nu een stuk lichter aan én in de pauze wissel je je boeken weer gewoon om!

LO
LO staat voor Lichamelijke Opvoeding. Dat klinkt heel spannend, maar het is eigenlijk gewoon een duur woord voor gym. Als je een uurtje LO hebt, moet je dus je gymkleren meenemen.

Mentor
Op de middelbare school krijg je bij ieder vak een andere leerkracht. Maar er is één leerkracht die je wat vaker tegen zult komen: je mentor. Iedere klas heeft een eigen mentor. Bij hem kun je terecht met vragen en andere belangrijke schoolzaken. En vooral die eerste weken in de brugklas zal hij je veel uitleggen over alle nieuwe dingen die je moet weten!

Open Dag
Tijdens een Open Dag neem je een kijkje op de middelbare school. Een Open Dag is bedoeld om kennis te maken met een school en te kijken of die school bij je past. Het is altijd handig om je goed voor te bereiden op een Open Dag. Dit jaar vindt onze Open Dag plaats op zaterdag 5 februari 2022. Ook hebben we een Informatieavond op 2 december 2021.

Passer
Een passer koop je als je naar de middelbare school gaat. Je kunt er mooie cirkels mee tekenen, zonder dat je daar een bloempot bij nodig hebt. Je gebruikt je passer tijdens wiskunde en tekenen.

Profiel
Op het havo en atheneum kies je na drie jaar voor een profiel. Je kunt kiezen uit Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid. Met je profiel bepaal je welke richting je op wilt.

Rector
Een rector is in Nederland de voorzitter van het dagelijks bestuur van een school of scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs. Hij of zij vervult doorgaans administratieve en bestuurlijke taken, en geeft geen les.

Rooster 
In de eerste week op de middelbare school, krijg je een rooster. Hierop staat welk uur je in welk lokaal moet zijn, welk vak je krijgt en wie je les geeft. Zorg dat je je rooster elke dag bij je hebt (plak het in je agenda!) , want zonder rooster weet je niet waar je naartoe moet. Via internet kun je elke dag je rooster bekijken.

Roosterwijziging
Soms verandert er iets in je rooster. Dit noemen ze een roosterwijziging. Dat kan voor langere tijd zijn: voortaan heb je op maandag het derde uur les in een ander lokaal. Maar een roosterwijziging is ook wel eens voor één keer: je leraar Nederlands is ziek, dus die lessen vallen deze week uit. Deze roosterwijzigingen staan vermeld op het roosterbord in de school en op de website van de school.

Spieken
Spieken kun je maar beter laten, het is namelijk verboden. Iedere school heeft zijn eigen regels wat spieken betreft, maar vaak krijg je direct een onvoldoende als je betrapt wordt. En probeer dan je cijfer nog maar eens omhoog te krikken, dat is bijna onmogelijk!

Talen
Heb je al Engelse les gekregen op de basisschool? Op de middelbare school krijg je naast Engels nog veel meer talen! Denk maar eens aan Frans en Duits.

Schoolexamens
Als je in het laatste jaar van de middelbare school (het examenjaar) zit, krijg je geen proefwerken/ toetsen meer, maar schoolexamens. De schoolexamens die je in je examenjaar maakt, tellen voor de helft mee met je eindexamen. Het is dus belangrijk dat je daar goede cijfers voor haalt.

Vakantie
Wist je al dat de vakantie op de middelbare school een paar weken langer duurt dan op de basisschool? Niets om over te klagen dus!

Vakken
Op de middelbare school heb je niet de hele dag les van dezelfde leerkracht. De meeste vakken worden door verschillende leerkrachten gegeven en in verschillende lokalen. Daarom pak je na elk vak je spullen weer in om naar de volgende les te gaan.

Vwo
Vwo betekent voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Dit zijn dus het atheneum en gymnasium. Het is een schoolsoort die zes jaar duurt.