Stad College

Wat is het Vakcollege?

Wat is het Vakcollege?
Stad College is een Vakcollege. Dit is een arbeidsmarkgericht onderwijsconcept wat voor maximale aansluiting zorgt naar het mbo. Hierbij werken we veel samen met werkgevers, zodat jouw opleiding en vervolgopleidingen aansluit bij de praktijk.

Het Vakcollege kenmerkt zich door leren in de praktijk vanaf jaar 1, zodat praktisch ingestelde jongeren gemotiveerd een vak kunnen leren. Stad College begeleidt jongeren in de richting van vakman of vakvrouw in één van de volgende vier richtingen:

  • BWI – Bouwen, Wonen en Interieur
  • MVI – Media Vormgeving & ICT
  • Z&W – Zorg & Welzijn
  • PIE – Produceren, installeren en Energie

Vakmensen waar de arbeidsmarkt om staat te springen. Inmiddels zijn er door het hele land Vakcolleges; Stad College biedt als enige in Almere dit unieke opleidingsconcept aan.


Het Vakcollege is een opleiding waarbij je vooral zelf actief bezig bent. Al vanaf leerjaar 1 krijg je veel beroepsgerichte praktijklessen, ga je op bezoek bij bedrijven en instellingen en krijg je gastlessen van mensen die veel weten over een bepaald beroep. Ook loop je bij onze opleiding veel stage, zodat je er snel genoeg achterkomt wat bij jou past en welke kant je op wilt. Een opleiding voor doeners dus!

Samenwerking vmbo & mbo
Met het Vakcollege werken we intensief samen met het MBO. Dit merk je vooral in het vierde leerjaar. Je volgt dan verschillende gastlessen op het mbo en er komen docenten van het mbo gastlessen verzorgen op Stad College. In de eerste jaren van het vmbo ontdek je waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Vanaf het tweede leerjaar kies je voor een richting die bij jou past en die een goede kans op werk biedt. Vanaf het vierde leerjaar kun je in sommige modules al instromen naar het mbo waar je je verder zult ontwikkelen in jouw vakgebied.

Samenwerking arbeidsmarkt
Werkgevers worden intensief betrokken bij de opleiding van het Vakcollege. Bijvoorbeeld door gastlessen te geven en leerlingen te ontvangen bij leerwerkbanen, snuffelstages en bedrijfsbezoeken. Maar de samenwerking gaat verder. Omdat wij jou willen opleiden voor beroepen met een goede kans op werk, wordt het opleidingsaanbod van het Vakcollege afgestemd op de vraag naar personeel vanuit de regionale arbeidsmarkt.

Vakroutes
Er zijn vier Vakroutes: de Vakroute Bouw, Wonen en interieur, Vakroute Media Vormgeving & ICT en de Vakroute Zorg & Welzijn en Vakroute Produceren, Installeren en Energie. Vakroutes die goed passen bij leerlingen met een vmbo-advies die graag leren door te doen en al weten dat ze graag ‘iets met techniek’ ‘iets met computers’ of ‘iets met mensen’ willen doen. Vakroutes waarbij wij leerlingen opleiden tot vakvrouw/vakman voor beroepen waar vanuit het bedrijfsleven veel vraag naar is!