Stad College

LOB

LOB (loopbaanoriëntatie en begeleiding)

Stad College is een Vakcollege. Dat is een school waar je vanaf leerjaar 1 opgeleid wordt om een vak te leren. Je kunt kiezen uit Technology, Care & Services of Mediavormgeving & ICT. Welke vakroute je ook kiest, je krijgt vier jaar lang LOB.

LOB staat voor Loopbaan- oriëntatie en begeleiding. Makkelijker gezegd: je gaat ontdekken wat je graag wilt worden en krijgt daar begeleiding van een coach bij. Als je weet wat je wilt worden maak je vaak ook een betere keuze voor de opleiding die bij je past.

Op gewone VMBO–scholen kies je pas in de 3e klas een profiel. In het Vakcollege werkt dat anders. In het eerste jaar volg je de vakroutes die je interessant vindt. Aan het einde van dat eerste jaar maak je een definitieve keuze voor wat je leuk vindt. Je krijgt minstens 10 uur in de week praktijklessen. Je kiest zelf vooraf welke onderdelen je graag wilt volgen. De keuzes die je maakt bespreek je met je coach van LOB. Die coach zal je vragen om uit te leggen waarom je voor die vakroute kiest. Dat ga je uitwerken in je portfolio.

Zo’n portfolio is eigenlijk een plaats waar je jezelf presenteert. Je legt niet alleen uit waarom je kiest voor de school of voor je vakroute, maar vertelt ook wat je al kunt of geleerd hebt. Verder schrijf je regelmatig op hoe je werkt aan je ontwikkeling; welke tips krijg je van docenten? Welke vaardigheden leer je bij de praktijkvakken? Welke kennis vind je belangrijk voor jouw toekomst? Deze vragen helpen jou om jezelf goed te leren kennen. Op die manier kun jij na vier jaar een goede stap maken naar de opleiding in het MBO die het beste bij jou past.

 

Download meer informatie hier!