Stad College

LOB

LOB (loopbaanoriëntatie en begeleiding)

Stad College is een Vakcollege. Dat is een school waar je vanaf leerjaar 1 opgeleid wordt om een vak te leren. Je kunt kiezen uit:

  • Bouwen,Wonen en Interieur
  • Zorg & Welzijn
  • Media Vormgeving & ICT
  • Produceren, Installeren en Energie

Welke vakroute je ook kiest, je krijgt vier jaar lang LOB.

LOB staat voor Loopbaan- oriëntatie en begeleiding. Makkelijker gezegd: je gaat ontdekken wat je graag wilt worden en krijgt daar begeleiding van je mentor bij. Als je weet wat je wilt worden maak je vaak ook een betere keuze voor de opleiding die bij je past.

Op gewone VMBO–scholen kies je pas in de 3e klas een profiel. In het Vakcollege werkt dat anders. In het eerste jaar volg je alle vakroutes. Aan het einde van dat eerste jaar maak je een definitieve keuze voor wat je leuk vindt. Je krijgt gemiddeld 10 uur in de week praktijklessen. De keuzes die je maakt bespreek je met je mentor van LOB. Die mentor zal je vragen om uit te leggen waarom je voor die vakroute kiest. Dat ga je uitwerken in je portfolio.

Zo’n portfolio is eigenlijk een plaats waar je jezelf presenteert. Je legt niet alleen uit waarom je kiest voor de school of voor je vakroute, maar vertelt ook wat je al kunt of geleerd hebt. Verder schrijf je regelmatig op hoe je werkt aan je ontwikkeling; welke tips krijg je van docenten? Welke vaardigheden leer je bij de praktijkvakken? Welke kennis vind je belangrijk voor jouw toekomst? Deze vragen helpen jou om jezelf goed te leren kennen. Op die manier kun jij na vier jaar een goede stap maken naar de opleiding in het MBO die het beste bij jou past.

In elk leerjaar moet je aan het einde van een periode reflecteren op je prestaties tot dat moment. “Welke resultaten heb je behaald, hoe is dat gekomen en wat ga je doen om deze resultaten te behouden of verbeteren?” Bij twee momenten zullen ook je ouders worden uitgenodigd om jouw prestaties samen met je mentor bij te wonen.

 

Download meer informatie hier!