Stad College

Voortgezet Onderwijs ABC

Aanmelden
Als je voor een middelbare school hebt gekozen, moet je je ook nog opgeven bij die school. Dat kan met een aanmeldingsformulier. Aanmeldingsformulieren voor 1e jaars leerlingen zijn op de volgende wijze te verkrijgen:
* aanvragen per e-mail 
* aanvragen per telefoon, 036 – 845 23 61
* ophalen bij de receptie van de betreffende school
* Aanmeldformulier 2019-2020 def
* op de Informatieavond (donderdag 2 november 2017) of Open Dag (woensdag 14 februari 2018)

Agenda
Bij de middelbare school hoort ook een agenda. In je agenda schrijf je je huiswerk op, je cijfers, maar het is natuurlijk ook leuk om je vriendjes en vriendinnetjes er in te laten schrijven. Je huiswerk schrijf je trouwens niet op de dag dat je het krijgt, maar op de dag dat je het af moet hebben.

Aula
In de brugklas eet je niet meer thuis, maar op school! Meestal doe je dit in de aula, samen met alle andere scholieren.

Bel
Op de basisschool ben je gewend dat je naar huis mag als de bel gaat. Op de middelbare school betekent de bel dat het tijd is voor de volgende les. Als de bel gaat, pak je dus wel vaak je spullen: niet om naar huis te gaan, maar naar de volgende les!

Blokuur
Je volgt twee dezelfde lessen achter elkaar. Bijvoorbeeld twee uur wiskunde.

Cijfers
Als je op de middelbare school een toets of een overhoring maakt, krijg je daar een cijfer tussen de nul en de tien voor. Het ene cijfer telt zwaarder dan het andere. Alle cijfers die je haalt, tellen uiteindelijk altijd mee voor je rapport. Ook taakgerichtheid, zelfstandig werken en omgangsvormen worden beoordeeld met een onvoldoende, matig of voldoende.

Conciërge
Tsja, wat doet een conciërge eigenlijk niet? Van banden plakken tot kapotte kluisjes repareren, hij kan het allemaal! Maar hij houdt ook in de gaten wie er allemaal te laat komen en wat er gaande is binnen de school.

Decaan
Wat wil je later worden en welke studie wil je na de middelbare school gaan doen? De decaan helpt je antwoord te geven op deze vragen.

Eindexamen
Je sluit je middelbare school af met je eindexamen. Je eindexamen is per vak een grote toets over alles wat je geleerd hebt tijdens je middelbare school. Als je slaagt voor je examen, dan krijg je een diploma. Hiermee kun je verder gaan leren of gaan werken afhankelijk van je vooropleiding.

Fiets
Bij uitstek het beste vervoersmiddel om je van huis naar school voort te bewegen. Vervelend als het regent, heerlijk als de zon schijnt.

Geodriehoek   
Als je naar de middelbare school gaat, moet je er een aanschaffen. Het is een driehoekige liniaal en je gebruikt hem speciaal voor wiskunde.

Kaften
Elke dag draag je een stapel boeken mee in je schooltas. Om deze boeken netjes te houden, doe je daar kaftpapier omheen. Dat is speciaal papier om je boeken te beschermen tegen scheuren of ezelsoren. In de winkel heb je heel veel soorten kaftpapier, dus zoek een leuk printje uit!

Kluisje
Als je op school bent, hangt jouw jas nu nog gewoon aan de kapstok. Op de middelbare school kun je vaak een kluisje huren. Dat is niet alleen handig om je jas veilig in op te bergen, maar ook als je een zware tas hebt. Kijk op je rooster welke vakken je voor de pauze hebt. Je kunt de boeken van na de pauze dan in je kluisje stoppen. Je tas voelt nu een stuk lichter aan én in de pauze wissel je je boeken weer gewoon om!

LO
LO staat voor Lichamelijke Opvoeding. Dat klinkt heel spannend, maar het is eigenlijk gewoon een duur woord voor gym. Als je een uurtje LO hebt, moet je dus je gymkleren meenemen.

Mentor
Op de middelbare school krijg je bij ieder vak een andere leerkracht. Maar er is één leerkracht die je wat vaker tegen zult komen: je mentor. Iedere klas heeft een eigen mentor. Bij hem kun je terecht met vragen en andere belangrijke schoolzaken. En vooral die eerste weken in de brugklas zal hij of zij je veel uitleggen over alle nieuwe dingen die je moet weten!

Oecumene
Poort is een oecumenische school. Een school dus met een christelijke achtergrond. Hoe je dat merkt? Bijvoorbeeld in de vieringen van christelijke feestdagen zoals Pasen en Kerstmis of tijdens de bezinningsmomenten in de klas. We staan ook open voor mensen met andere denkbeelden.

Open Dag
Tijdens een Open Dag neem je een kijkje op de middelbare school. Een Open Dag is bedoeld om kennis te maken met een school en te kijken of die school bij je past. Het is altijd handig om je goed voor te bereiden op een Open Dag. Bedenk wat je allemaal belangrijk vindt als je een nieuwe school uitkiest. De Open Dag van Poort is op woensdag 8 februari 2017 van 17.00-20.00 uur. Bij deze nodigen wij je van harte uit op onze Open Dag.

Passer
Een passer koop je als je naar de middelbare school gaat. Je kunt er mooie cirkels mee tekenen, zonder dat je daar een bloempot bij nodig hebt. Je gebruikt je passer tijdens wiskunde en tekenen.

Rooster  
In de eerste week op de middelbare school, krijg je een rooster. Hierop staat welk uur je in welk lokaal moet zijn, welk vak je krijgt en wie je les geeft. Zorg dat je je rooster elke dag bij je hebt (plak het in je agenda!) , want zonder rooster weet je niet waar je naartoe moet. Via internet kun je elke dag je rooster bekijken.

Roosterwijziging   
Soms verandert er iets in je rooster. Dit noemen ze een roosterwijziging. Dat kan voor langere tijd zijn: voortaan heb je op maandag het derde uur les in een ander lokaal. Maar een roosterwijziging is ook wel eens voor één keer: je leraar Nederlands is ziek, dus die lessen vallen deze week uit. Deze roosterwijzigingen staan vermeld op het roosterbord in de school en op de website van de school.

Schooltas
Een goede schooltas is erg belangrijk als je naar de middelbare school gaat. Koop er één die stevig is, goed tegen regen en wind kan en je met twee banden op je rug kunt doen. Een tas die je met een band over je schouder draagt lijkt misschien stoer. Maar de rugpijn die je ervan krijgt is dat een stuk minder prettig.

Schoolpas
Aan het begin van ieder schooljaar ontvang je je eigen pas. Die heb je onder andere nodig om boeken te lenen in de mediatheek, om te kopiëren of te printen in de vaklokalen en om toegang te krijgen tot schoolfeesten. Raak je je pas kwijt, dan moet je een nieuwe bestellen bij de receptie. Dit kost € 6,50.

Schoolexamens
Als je in het laatste jaar van de middelbare school (het examenjaar) zit, krijg je geen proefwerken/ toetsen meer, maar schoolexamens. De schoolexamens die je in je examenjaar maakt, tellen voor de helft mee met je eindexamen. Het is dus belangrijk dat je daar goede cijfers voor haalt.

Spijbelen
Als wij constateren dat je spijbelt, moet je de gemiste lessen dubbel inhalen. De conciërge kan je dan ondersteunende taken laten doen. Ook brengen we je ouders én de leerplichtambtenaar van de gemeente Almere op de hoogte. Bij herhaaldelijk ongeoorloofd verzuim neemt de leerplichtambtenaar maatregelen.

Vakantie
Wist je al dat de vakantie op de middelbare school een paar weken langer duurt dan op de basisschool? Niets om over te klagen dus!

Vakken
Op de middelbare school heb je niet de hele dag les van dezelfde leerkracht. De meeste vakken worden door verschillende leerkrachten gegeven en in verschillende lokalen. Daarom pak je na elk vak je spullen weer in om naar de volgende les te gaan.