Stad College

Leertips

Het aantal vakken waarin examenkandidaten examen doen, kan enorm variëren. Maar of je nu veel of juist wat minder vakken hebt, het blijft een hele prestatie. Maar hoe je het ook wendt of keert, al die verschillende vakken moet je toch echt onder de knie krijgen. Met deze leertips kom je in ieder geval een heel eind:

Tip 1: de planning
Het klinkt afgezaagd, maar toch is deze tip het belangrijkste: plannen. Niets is zo vervelend om er een week voor je examens achter te komen dat de stof toch meer is dan je dacht. Met als gevolg: tijdnood en stress. Begin daarom ver van te voren met het maken van een planning. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan en dat is wel zo fijn vlak voor je eindexamen.

Tip 2: de samenvatting
Ook deze tip is erg cliché, maar wel ontzettend effectief: maak een samenvatting. Je onthoudt alles beter als je het opschrijft, hoe vervelend dat soms ook is. In het maken van een samenvatting gaat veel tijd zitten, maar uiteindelijk krijg je de stof eerder onder de knie en bespaar je een hoop tijd.

Tip 3: de omgeving
Leer in een rustige omgeving. Tijdens het studeren is het belangrijk om zo min mogelijk afgeleid te worden. Dat houdt dus in: computer uit, mobieltje in je la en een schoon bureau. Zo kun je je optimaal concentreren op het leerwerk. Je zult zien: hoe minder afleiding, hoe sneller en beter je de stof in je opneemt.

Tip 4: de pauze
Tien uur achter elkaar studeren houdt niemand vol, ook jij niet! Je hersenen hebben tijd nodig om alles te verwerken. Neem daarom af en toe een pauze, dat is helemaal niet erg. Je suf leren heeft namelijk geen enkele zin. Na een pauze kun je er weer vol goede moed tegenaan en neem je de leerstof beter op dan wanneer je úren achter elkaar zit te zwoegen.

Tip 5: de herhaling
Door de leerstof veel te herhalen wordt het opgeslagen in je langetermijngeheugen. Alles wat in je langetermijngeheugen opslagen staat, onthou je langer. En dat is nou net de bedoeling tijdens de examenperiode! Hoe saai de stof soms ook is, door herhaling heb je de meeste kans op een voldoende.

Tip 6: de overhoring
Overhoor jezelf en elkaar. Op een andere manier met de leerstof omgaan, zorgt ervoor dat het beter blijft hangen. Door elkaar vragen te stellen, te luisteren naar elkaars antwoorden en de die vervolgens te bespreken ben je actief met de stof bezig. Zo kun je meteen controleren of je klaar bent voor het examen.

Tip 7: de voeding
Schuif alle balansdagen opzij, tijdens je examenperiode is hier namelijk geen ruimte voor. Ook al krijg je geen hap door je keel van de zenuwen, het is juist nu extra belangrijk om goed te eten, dan kun je je beter concentreren. Maar let op: voedsel dat langzaam verteert, zorgt ervoor dat je minder scherp bent. Een licht verteerbaar menu is dus het beste!