Stad College

Uitwisseling Rusland 2015

Vandaag is al de laatste dag van onze uitwisseling in Rusland

Met de leerlingen en ons gaat het goed.
Gisteren hadden we een disco tussen 18.00 en 20.00 uur. De ouders hebben allemaal lekker eten meegenomen en daarna werd op Russische muziek en Engelse muziek gedanst. Kort maar heel leuk.
Vandaag maken de leerlingen een krant. In de middag zijn ze vrij.
Om twee uur vannacht vertrekken we hier met de bus en gaan we naar Moskou. Daar bezoeken we de rode Plein en misschien het mausoleum van Lenin en daarna nog een mooie kathedraal. Rond drie uur in de middag vertrekt dan ons vliegtuig.
Groetjes Doris en Dorien

Vandaag al dag drie in Rusland
We kregen vandaag verschillende workshops: Russische muziek, dans en kunst, tekenen.
Met de leerlingen gaat het redelijk goed. Een paar hadden last van hun maag. Maar we denken dat het komt omdat ze gisteren bij de Mac Donalds waren en eergisteren pizza gegeten hebben. Het Russische eten vindt niet iedereen even lekker en dan eten de kinderen fast food en denken dat ze niet lekker zijn omdat ze soep op school gegeten hebben.
Het is vandaag zonnig en iets warmer.
Groetjes Doris

Dag twee
Vanochtend werden we begroet op school met een traditionele welkomstceremonie, met een Russisch lied en brood met zout. Daarna kregen we een rondleiding door de school, in het Engels door de Russische leerlingen. Alle lokalen hebben ook hier inmiddels een beamer, vaak nog mooier dan bij ons.
Er zijn lokalen voor techniek en handvaardigheid, maar dan techniek (hout of metaal bewerking) voor de jongens en iets met verzorging en koken en naaien voor de meiden. Dat wordt hier strikt gescheiden.
Hier op school hebben ze een dokter. Als iemand niet lekker is gaat hij of zij eerst langs de dokter en dan gaat die beslissen of je naar huis mag of niet.
Een vrouw van 84, die vroeger docente was op school, werkt nog steeds een paar uur voor school, maar nu rond de school als tuinier. Echt apart.
Er lopen sowieso veel vrouwen rond op die school, een vrouw is bij de ingang en dweilt de hele tijd de vloer. Overdag komt een vrouw langs om de afvalbakken te legen en de WC´s schoon te maken. In de kantine werken alleen vrouwen.
Met de leerlingen gaat het goed. Er is wel een enkeling die een beetje heimwee heeft, het Russische eten vindt niet iedereen even lekker, de huizen zijn soms erg klein, het is niet zoals thuis.
We kregen vandaag op school nog een paar workshops en later nog een workshop in de stad. De leerlingen gingen daarna samen naar de MacDonalds. Het is hier veel goedkoper, en het eten zal daar wel hetzelfde zijn als in Nederland.
Morgen krijgen we een aantal workshops over Russische dans en tekenen en cultuur.
We vermaken ons goed en zijn heel blij om hier in Rusland te mogen zijn.

Groetjes uit Russia, Doris