Stad College

Sardinie oktober 2013

Hier kun je het verslag lezen van havo en atheneum 3 leerlingen die naar Sardinië zijn geweest. Dit in het kader van het tweejarig project “Taste of Europe”, een uitwisselingsproject.

Dinsdag
Op Dinsdag 15 Oktober verzamelen we op school. Als iedereen klaar is stappen we in de auto en op naar het vliegveld. Als we afscheid hebben genomen van onze ouders gaan we door de douane. Geen enkel probleem natuurlijk. Daarna kunnen we wachten op het vliegtuig naar Sardinië, er is een leuke winkel vol met aandenkens van Nederland, sieraden, snoep, boeken en tijdsschriften. Als we eenmaal in het vliegtuig zitten moeten we nog even wachten voordat we kunnen opstijgen. Dan is het zover en we gaan omhoog. Goed bijten op mijn kauwgom natuurlijk, anders gaan je oren erg pijn doen. Het vliegen duurt lang voor mij, ik kijk uit het raam maar mijn gedachten zijn ergens anders. Hoe zouden ze zijn? Is het een aardige familie? Kunnen ze goed Engels? Kan ik goed Engels? Als we de tassen gaan pakken verzeker ik mezelf ervan dat het hartstikke leuk gaat worden en ik word daardoor minder zenuwachtig. Als we ze zien zijn ze al aan het zwaaien en giechelen. Dat stelt me al een beetje gerust. Meteen word ik begroet door mijn host Luisa. Na dat ik voorgesteld werd aan haar ouders en vrienden gaan we naar een huis. Ze wonen in een flat, als we aanbellen begint de hond al te blaffen. Dit is niet erg omdat ik honden gewend ben en eerlijk gezegd was ik erg blij dat ze een hond hadden zodat ik iets had om naar te kijken. Ik word voorgesteld aan Luisa’s zus en haar zus’ vriendje. Dan gaan we eten. Ik merk al snel op dat ze veel eten. Als we de patat en vlees op hebben en nog 3 keer meer opgeschept hebben, eten we een toetje, banaan en een yoghurtje. Ze eten laat in de avond dus toen het op was nog even praten en meteen naar bed. Ik heb lang wakker gelegen. Op mijn mobiel heb ik mijn ouder een bericht gestuurd dat alles goed ging en ook aan mijn vrienden. Ik heb veel nagedacht over de reis en dat ik het getroffen had in dit gastgezin. Ik heb heerlijk geslapen ondanks dat ik erg nieuwsgierig was voor wat er de volgende dag ging gebeuren.

Woensdag
Op dag 2 zijn we naar de school gegaan waar onze partners opzitten. Daar hebben we kennis gemaakt met de leraren en leerlingen uit andere landen en hebben met z’n allen ontbeten. Daarna kregen we Italiaanse les en hebben zelfs een beetje Nederlands geleerd aan de leerlingen daar. Toen gingen we naar de keukens om te zien hoe ze een typisch toetje uit Sardinië gemaakt werd. (Een gerecht met bladerdeeg, honing en kaas wat eerlijk gezegd niemand lekker vond) De lunch was heel uitgebreid en zelfgemaakt door de leerlingen. Tijdens het eten kregen we de volksdans te zien waar we later nog aan mee mochten doen. Na nog een tijdje met z’n alle rondgehangen te hebben op school, ging iedereen weer met zijn partner terug naar huis.

Donderdag
Op donderdag ontmoette we elkaar bij het busstation om 9.00. Daar bleven we wachten op de bus tot 9.45, zoals altijd vertrokken we wat later. Om ongeveer 10.00 kwamen we aan in Usini. Daar moesten we eerst nog een tijdje wachten op de gezinnen die daar woonden, voordat we de lokale producenten gingen bezoeken. Toen werden we in 3 groepen verdeeld, elke groep deed alles in een andere volgorde. Als eerst gingen we naar de wijngaard. Daar zagen we een filmpje over het produceren van wijn. Na het filmpje kregen we een broodje dat een beetje smaakte naar lange vingers. Toen gingen we naar een gebouw waar je kon zien hoe een man een rieten mandje aan het maken was en je kreeg net gefrituurde Churros. Ook kon je leren hoe je een stukje deeg de vorm kan geven van pasta (Andarinos). Daarna gingen we naar een broodproducent. Daar gingen ze brood bakken en vertellen hoe ze dat deden. Het vers gebakken brood mocht je eten. Als laatste gingen we naar nog een wijngaard. Ze lieten een PowerPoint over wijn zien. We bleven nog een tijdje bij de wijngaard zitten. Tijdens het zitten kregen we een broodje met salami. Toen we alles hadden gedaan gingen we weer terug naar het gebouw waar eerst de man een rieten mandje ging maken en waar je eerst Churros kreeg. Alle groepen kwamen daar bij elkaar. Toen iedereen er was gingen we met z’n alle naar buiten en gingen we een spelletje spelen. Na een paar spelletjes werd er muziek gedraaid en ging iedereen dansen. De Italianen wilde zoveel mogelijk mensen laten dansen. Tot 17.10 werd er gedanst, gepraat en gelachen. Maar toen was het tijd om terug te gaan, we namen afscheid van de mensen die in Usini woonden. Met de bus gingen we naar het centrum van Sassari. Daar ging iedereen naar hun eigen huis. In de avond ontmoette we elkaar weer op school voor een gezamenlijk diner, samen met de familie van onze partners. Ook toen werd er gedanst. Om 22.00 gingen we na een geslaagde avond weer naar huis om na een lange dag uit te kunnen rusten.

Vrijdag
Op vrijdag gingen we naar Sassari ,een stadje in Sardinië waar ook de school ligt. We hadden afgesproken in het centrum van de stad. Daarna hadden we een tour door Sassari met een gids. We hebben daar door de straten gelopen terwijl de gids allenmaal interessante dingen vertelde over de stad. In die stad gingen we bijvoorbeeld ook naar een soort grot ergens midden in de stad. Dat zag er heel leuk uit. Na de tour door Sassari mochten we zelf door de stad lopen en winkelen. Ik at uiteindelijk een heel erg lekker ijsje. Bij de lunch gingen we weer naar de school. Op de school kregen we dus een lunch. Je kreeg daar een driegangen menu als lunch. Dat was best wel veel, je kreeg daar eigenlijk elke dag enorm veel eten, veel meer dan ikzelf in Nederland eet. Na de lunch  gingen we met de bus naar allemaal bezienswaardigheden.  We gingen bijvoorbeeld naar een rots die op een olifant lijkt. We gingen ook naar een plaatsje genaamd castelcardo. Het was daar heel erg mooi. Het was een stadje op een berg en op de top van de berg is een soort van kasteeltje. Het zag er heel leuk uit. Het stadje lag  ook naast het water dus er was ook een heel mooi uitzicht. Het water daar is heel helder en blauw. Nadat we weer naar de bus waren gelopen, gingen we weer terug naar Sassari. Bij de school werden we afgezet en moesten we met onze partners mee. Ik vond de uitwisseling heel erg leuk. Ik heb er van alles gezien en heb de cultuur leren kennen. Italianen zijn heel erg anders dan Nederlanders. Ze zijn veel enthousiaster,  zijn heel erg gastvrij en eten er dus meer. Ik vond het dus heel erg leuk en zou heel graag nog een keer op uitwisseling gaan.

Zaterdag
Op zaterdag spraken we allemaal af bij de school. Wij gingen daarna met z’n allen in de bus naar Alghero, de hoofdstad van Sardinië. In de bus zagen wij onder andere mooi landschap en daar hebben wij natuurlijk veel foto’s van gemaakt. Wij stopten bij sommige plekken om wat foto’s te maken wat ook heel mooie plaatjes heeft opgeleverd. Nadat wij al het mooie van Alghero gezien hadden, gingen wij naar de stad van Alghero. Daar mochten wij vrij rondlopen, shoppen en genieten van de mooie stad. Op een bepaald tijdstip moesten wij ons verzamelen bij de bus om naar het strand te gaan. Op het strand hadden wij vrije tijd en mochten we doen wat wij wilden en we hadden met z’n allen een lunch op het strand. Op een gegeven moment vroegen de leiders wie er naar de kerk wilden gaan. Degene die mee wilden, konden mee gaan en de andere bleven op het strand. Rond 6 uur moesten wij bij de parkeerplaats afspreken zodat wij met z’n allen weer terug naar Sassari konden gaan.  Toen wij in Sassari aankwamen , moesten velen van ons huilen, omdat het natuurlijk de laatste keer was dat we elkaar zouden zien. Wij moesten daar afscheid nemen van nieuwe vrienden die wij gemaakt hadden in zo’n korte tijd. Na het afscheid ging iedereen naar haar of zijn gast gezin. Omdat het de laatste avond was, waren er leerlingen die uit zijn gegaan of iets anders gedaan hebben. Wat wel jammer was, was dat wij niet met z’n allen bijvoorbeeld uit zijn gegaan. Ondanks dat was die avond heel gezellig!

Zondag
De volgende dag gingen wij helaas alweer naar huis. Wij moesten afspreken bij het hotel waar de docenten verbleven. Wij werden gebracht door de ouders van het gastgezin en natuurlijk ging je partner ook mee. Het was best emotioneel. Vooral de leerlingen uit Sardinië waren heel verdrietig en moesten veel huilen. Na het emotionele afscheid gingen wij met de bus naar het vliegveld. Eenmaal op het vliegveld, hebben wij alles gedaan, zoals het inchecken etc.. Vanaf toen ging het allemaal heel snel. Om elf uur ’s avonds kwamen wij aan op het vliegveld in Eindhoven. Onze ouders stonden op ons te wachten en zij waren natuurlijk heel blij om ons te zien en wij hun ook. Het was voor ons een geweldige ervaring die wij zeker weten nog een keer willen meemaken.