Stad College

Park Lyceum ontvangt Rusland en Tsjechië februari 2014

Nadat 28 leerlingen van 4 en 5 Atheneum van Park Lyceum in februari Praag of Yaroslavl (Rusland) bezochten, was het nu hun beurt om hun buitenlandse partner te ontvangen.

Op de schooldagen is een afwisselend programma in het Engels aangeboden. Het doel van deze uitwisseling is elkaars cultuur te leren kennen.
In het Rijksmuseum, Van Goghmuseum of het Stedelijk museum werden de leerlingen op een interactieve manier betrokken bij de werken van enkele van onze grootmeesters. Dat Nederland ook Europees en internationaal georiënteerd is, werd de leerlingen uitgelegd in een workshop over de geschiedenis van de Europese Unie en door een bezoek te brengen aan het International Criminal Court (ICC) in Den Haag.
Op vrijdag stond een krantenwedstrijd op het programma op Park Lyceum. Een journalist van Almere Vandaag (Jeroen Oosterheert) heeft de leerlingen eerst in een workshop uitgelegd hoe een krant gemaakt wordt. Hierna werden de Praagse, Russische en de Park Lyceum leerlingen uitgedaagd om op twee krantenpagina’s hun uitwisselingservaringen te beschrijven als volleerde journalisten. In de kranten werden verschillen op culinair gebied beschreven waarin de Almeerse pannenkoekenboot werd vergeleken met een middeleeuws diner in een donkere kelder in Praag. Onze gasten vonden ons vooruitstrevend in het gebruik van groene energie. Ook de architectuur van onze nieuwe stad werd vergeleken met die van de oude steden Praag en Yaroslavl. Onze fietscultuur zorgde voor enige jaloezie hoewel niet iedere gaststudent dagelijks zou willen fietsen.
Van de vier gemaakte kranten werd de “Exchange 2014” uitgeroepen tot de winnaar en dat werd beloond met een appelkruimeltaart, “очень вкусно” heel lekker die Hollandse taart volgens de Russen.
Park Lyceum is een ELOS school, Europa als leeromgeving op scholen, en organiseert al vele jaren een uitwisselingsprogramma met o.a. Tsjechië en Rusland.

Op de laatste dag van de uitwisseling hebben de leerlingen hun eigen krant gemaakt, zie hier voor het resultaat:
European Daily-page 1
European Daily-page 2
Exchange 2014-page 1
Exchange 2014-page 2

Hospodarske 2014-page 1
Hospodarske 2014-page 2