Stad College

Internationalisering op Park Lyceum

De wereld is groter dan Almere en Nederland!
Op Park Lyceum kijken we graag over de grenzen. Internationale contacten horen bij ons onderwijs. Als je bij ons op school zit, ontmoet je dus zeker jongeren uit andere landen: van Spanje en Duitsland tot Rusland, Litouwen, Denemarken en Ierland. In de lessen leer je verschillende talen, maar komt bijvoorbeeld ook de Europese Unie uitgebreid aan de orde.
Je gebruikt je kennis meteen in de praktijk, bijvoorbeeld door een interview met een leerling uit een ander land of in je gastgezin tijdens de internationale uitwisseling in de 5e
klas van het atheneum.

We doen dan ook regelmatig een stap over grens:

Leerjaar 1 en 2:
In de Engelse les interview je een buitenlandse leerling. Ook sluiten we het jaar af met een landenproject.

Leerjaar 3:
In leerjaar 3 ga je op excursie naar Duitsland of Frankrijk en kan je in aanmerking komen om Cambridge Engels te gaan volgen. Daarnaast zijn er een aantal leerlingen uit havo-3 die meedoet aan het Comeniusproject ‘Taste of Europe’ waarbij ze met leerlingen uit Noorwegen, Denemarken, Mallorca en Duitsland een onderzoek doen naar eten en eetgewoontes. De eerste groep gaat in januari al op bezoek bij de Noorse partnerschool. Kijk voor meer informatie in het menu bij: Comenius ‘Taste of Europe’.

Leerjaar 4:
In havo-4 ga je op werkweek naar een bestemming ergens in binnen- of buitenland. Atheneum 4, met een bètaprofiel starten al met het ‘Black to Green-project’. Zij krijgen gast leerlingen uit Turkije, Denemarken en Duitsland en in atheneum 5 gaan zij bij hen op bezoek. Zij sluiten in Noorwegen het project af in 2014 met een grote conferentie over duurzame energie. De prins van Noorwegen zal hierbij ook worden uitgenodigd.

Leerjaar 5:
Iedereen in atheneum-5 gaat mee met de internationale uitwisseling. Je logeert bij een gastgezin in bijvoorbeeld Spanje, Rusland of Tsjechië en ontvangt op jouw beurt een buitenlandse leerling bij je thuis. Daarnaast werk je in de bovenbouw samen met buitenlandse leerlingen aan een onderzoek naar duurzame energie en maak je in je examenjaar een profielwerkstuk met een internationaal tintje. Ook kun je meedoen aan het M.E.P. (Member of European Parliament) als je goed bent in debatteren.

Examenjaar: havo 5 en atheneum 6
Het sluitstuk van de Elos is het profielwerkstuk. Wanneer deze over een internationaal onderwerp gaat en hiervan een samenvatting in een vreemde taal wordt gemaakt; dan krijgen leerlingen in combinatie met het Elos-portfolio het ELOS-certificaat.
Het Elos-certificaat is een waardevol document. Bijvoorbeeld wanneer leerlingen een internationaal georiënteerde studie kiezen. De gevolgde talen worden namelijk volgens het Europees referentiekader aangegeven op het certificaat waardoor in heel Europa duidelijk is op welk niveau de leerling de aangegeven taal beheerst.